İş başvurularının en zor aşaması olarak kabul edilen mülakatlarda stres yaşamanız oldukça normal. Ancak bu stres profesyonelliğinizi, yeteneklerinizi ve kendinizi anlatmanıza engel olmamalı. Ellerinizin ve yüzünüzün terlemesi, bacaklarınızın ve ellerinizin titremesi, ses tonunuzun garipleşmesi önünüzdeki en büyük engel olacaktır.
Stresli olarak gözükmeniz İK yöneticisine veya patron adayınıza iş stresinizi de kaldıramayacağınızın izlenimini verebilir. Çok istediğiniz bir işi sadece stresiniz yüzünden kaybedebilirsiniz. Eğer hayalini kurduğunuz işe girmek istiyorsanız stresinizi kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Peki nasıl yapacaksınız?
Hazırlıklı olun: Görüşmeye gitmeden önce şirketin hizmetleri, vizyonu ve misyonu, tarihçesi, iş ahlakı ve çalışma koşulları ile ilgili bütün bilgileri edinin. Bunu kurumsal web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından öğrenin. Hatta kendinize bir konuşma hazırlayın ve atlamamanız gereken konular üzerinde durun. Bu işi ne kadar çok istediğinizi belirtin ve firmaya neler katacağınızı anlatın. Duruşunuza, bakışınıza, mimiklerinize çalışın. Prova yapmak sizi rahatlatacaktır. Prova yaptıkça kendinizi daha rahat hissedersiniz.
Planınızı yapın: Mülakat gününden önce CV’nizi, protfolyonuzu, gerekli dokümanlarınızı hazırlayın. Ayrıca mülakatta giyeceğiniz kıyafetlerinizi de bir gün önceden hazırlayın, temiz ve ütülü olduğundan emin olun. Mülakatınızdan 1 gün önce ağır yemekler yemeyin ve en az 8 saat uyuyun. Rahat bir uyku için papatya çayı içebilirsiniz. Mülakat yerine nasıl gideceğinizi ve hangi araçları kullanacağınızı belirleyin. Görüşmeden 15 – 20 dakika kadar önce iş yerinde bulunun. Mülakata geç kalarak olumsuz bir imaj oluşturmayın.
Dinleyin: Stresinizi yenmenin bir diğer yolu da karşınızdakinin ne söylediğine odaklanmaktır. Mülakatınızı yapan İK uzmanının ne sorduğunu iyi dinler ve anlarsanız rahat bir şekilde cevap verirsiniz. Farklı konulara geçmeniz dikkatinizi dağıtacağı gibi sizi strese sokacaktır. Karşınızdakini dinlemeye ve ondan önce konuşmamaya özen gösterin.
Kendinize güvenin: Mülakat sırasında pasif bir görüntü sergilerseniz İK uzmanı bu noktada kötü bir değerlendirme yapacaktır. İş için ne kadar uygun bir aday olduğunuzu ve kabul edilmezseniz herhangi bir şey kaybetmeyeceğinizi düşünün. Böylece stresinizi yener ve kendinize güvenirsiniz.
Pozitif düşünün: Olumlu düşünmek çok önemli ve rahatlatmanıza yardımcı olacak bir durum. İK uzmanının sizin hakkınızda olumlu şeyler düşündüğünü, görüşmenizin güzel geçtiğini içten içe kendinize anlatın.
Eğer kendinize güvenir ve hazırlıklı olursanız mülakat stresinizi yenmiş olursunuz.